Stranice

уторак, 6. децембар 2011.

GSP - Nove karte

Nove GSP karte

Od xx.xx.2011. Godine Svi će morati da koriste nove GSP karte. Oni koji imaju stare karte moraju da ih potroše do naznačenog datuma ili da ih zamene za nove uz DOPLATU.

E sad, ja se kao pravnik pitam...
Karta koliko ja shvatam problematiku gradskog saobraćaja: karta predstavlja jedan ugovor između kupca i prevoznika. Vaša obaveza prema GSP se ispunjava u trenutku kupovine, a to je plaćanje cene prevoza. Obaveza GSP-a je da u skladu sa opštim uslovima poslovanja (takav dokument negde mora da postoji i trebao bi biti dostupan svim korisnicima usluga) prevozi one koji imaju kartu. Nigde ja nisam video (možda grešim) da negde piše koliko traje ta karta, tj. koji je rok za izvršenje obaveze GSP. Ukoliko ne postoji takva odredba, ja smatram da bi jednom kupljena karta trebala da traje dokle god ne zastari ta obaveza prema Zakonu o Obligacionim Odnosima.

Dakle, ako ste kupili kartu pre promene cene, GSP bi bio duzan da vam omoguci da vi svoju staru kartu iskoristite do isteka tog opsteg roka zastarelosti koji bi iz objektivnih razloga dokazivosti prakticno istekao nakon proteka opšteg roka zastarelosti potraživanja prema ZOO od dana uvođenja nove karte.

U prilog ovome ide i to da ste vi novac ranije predali te da je GSP ranije stekao sredstva koja je mogao da obrće. Banke daju sigurno bar 4% kamate, toliko je minimum i GSP mogao da profitira od novca koji ste Vi uložili.

Ovaj tekst je isuviše kasno stigao, ali u buduće ću se truditi da pišem članke na vreme.

Milan Dadasović

Нема коментара:

Постави коментар